Výbava

Kojenecká váha

Samozřejmě, že jsem koupila i kojeneckou váhu. Trnutí, zda přibírají, nepřibírají, prospívají, nají dostatek mléka atd... mě vedl jednoznačně k nutnosti váhu mít. Vážili jsme ob den, ve stejnou dobu - jako v porodnici. Manžel dokonce vyrobil grafy, kterými jsme se chodili k pediatrovi chlubit. No a nejen tam, otravovali jsme tím každého...

Ale když dosáhli váhy 4,5 kg (porodní 2,12 kg a 2,37 kg), naznala jsem, že je vše ok a na dobré cestě a že se už dále nebudeme otravovat vážením,  a váhu jsem obratem prodala. Myslím, že pak jednou za 14 dní u pediatra mi vážení bohatě stačí, abych viděla, že je krmím dobře a nemusím stresovat. Rozhodně už dále nebudu zkoumat, zda přibívají 120 gr nebo 180 gr týdně. Jen ať rostou a o nic víc nejde. Na tabulky nehraju, ani já nejsem tabulková. Já jsem se svým jeden a půl metrem v naší společnosti něco jako  "trpaslík" a manžel je zase vychrtlík. Takže naše děti rozhodně nebudou "průměrné" a budou se spíše držet u dolní hranice v tabulkovém rozmezí. Na tuto úvahu nepotřebuji nic studovat  ani proměřovat.

Nebudete vědět jakou velikost koupit na začátek. Odhady porodní hmotnosti podle ultrazvuku jsou +/- 0,5 kg.

Takže doporučuji jednu předpokládanou velikost (50/56) a z ní jednu sadu na cestu z porodnice  a jednu jako rezerva. Jinak bych nakupovala až 56/62, ale ne moc. Po porodu to půjde nejdřív krapet dolů a pak jako střela nahoru a pokud budete mít hodně věcí - nakonec je nestihnete všechny ani unosit. S miminkem do 1 měsíce, zvláště v zimním období, stejně ven příliš chodit nebudete. Taky máme oblečení, které měli pánové na sobě 1-3 x a pak konec (mikiny, svetřík).

Na rozsah, co koupit, jsem našla na webu velmi šikovný seznam - řídila jsem se podle něj a bylo to ok. Posílám odkaz

https://www.mamyseznam.cz/cz/vybavicka-pro-miminko-seznam/

 

Oblečení

Neosvědčily se mi mikinky s kapucí. S miminkem když cestujete je v sedačce a má čepičku - kapucka by mi jen více zavazela. Když mu ji oblečete doma, tak kapuci dáte pod záda a je to pro miminko opravdu nepohodlné. Optimální jsou mikiny bez kapuce, pružné a se zapínáním vepředu (alespoň ze začátku). Pravda, některé mikinky mi přišly, že jsou inspirovány ruskými mužiky.....což není zrovna můj styl.

 

Jinak stejné oblečení ve stejné velikosti pro dvojčata připravte se, že většinou neseženete a budete muset vyhlídnout v obchodě a pak objednat po internetu. Ne vždy se ale i tato taktika zadaří. Původně jsem si říkala, že je nebudu oblékat stejně, ale..... Dělám to a dokonce s radostí. Nakupování oblečení pro dvojčata ale leze hodně do peněz.

 

Polodupačky vs dupačky - byla jsem zastáncem dupaček. Ale už jsem i zastáncem polodupaček - zvláště v zimě ty velurové jsou úžasné. Je hůře se na to nasazují ponožky a když mimino objeví nohy...má často kaťata nízko u pasu :-)))

 

Na spaní overaly - super - na zimu buď velurové, pak už nic nedávám, anebo tenčí bavlněné, pak dávám pod ně body s krátkým rukávem (v zimě). V létě pochopitelně tenčí nebo jen body.

 

Spací pytle - jsem spokojená, používáme. Nějakým označením do jaké teploty v interiéru jsou určeny se neřídím. Používám vlastní úsudek a hlavně, zda má miminko teplé ruce, nos.

 

V zimě jsem ještě využila zavinovačku (hladkou čtvercovou z biobalvny), a když ji už nepotřebovali, ušila jsem na ně povlečení a ještě je používám na přikrytí v noci i přes spací pytle, pokud je hodně chladno.

 

Jinak mají ještě svou deku - tenčí bavlněnou a pak teplejší fleecovou na přikrytí během dne, když zadřímou únavou.

 

 

Monitory dechu

11.05.2013 19:29
Pokud mělo dítě poporodní adaptaci špatnou - tak ano. Doporučí již v porodnici a často i zapůjčí. Jinak nevidím důvod k pořizování. Rozhodně se mi to zdá zbytečné, když má dítě po porodu Apgar skóre 10-10-10, prospívá a žádné potíže nemá. Znám holčičku, která je zdravá, poporodní adaptace ok,...

Chůvičky

11.05.2013 19:28
  Do rodinného domu, chalupy ano, do paneláku podle mne zbytečnost. Výjimky možná jsou velkometrážní moderní byty. Ale naše paneláky se rozhodně nevyznačují tím, že by v nich nebylo slyšet. Když miminko zapláče, uslyšíte. Navíc televizi si už nikdy nepustíte tak nahlas, jako když miminko...

Křesílko

11.05.2013 19:18
Koupili jsme obyčejné, bez vibrací (Chicco mia) a používám, když něco dělám v kuchyni nebo krmím oba najednou. Nechávám ale vždy na zemi - tam nemají kam spadnout. Čas pobytu tam omezuji, aby netrpěla záda. Nevím, kdo v originále tam ty závěsné hračky vymýšlel, ale mám podezření na jeh...

Kočárek

11.05.2013 19:11
  Předně zapomeňte na všechny internetové diskuze, kde doporučují si ponechat vše až na poslední chvíli, abyste - měli jistotu, že to době dopadlo - ukojili svou pověrčivost (kočárek se nemá kupovat předem) - stále je pocit, že je dost času. Pokud si nepořídíte, co půjde do 20. týdne, tak se...