Těhotenství

Pokusy a omyly

13.05.2013 21:13

Jak to tak bývá, první dceru jsme počali de facto na jeden pokus neplánovaně. Ale když chcete plánovaně - jde to fakt ztuha. Nejlepší je doporučení - nemyslet na to! Ale dá se to? Nedá! Vím to dobře. A myslíme na to tím více, čím častěji v nás je zklamání jen z jednoho proužku na testu. Já jsem šílela tak, že každý měsíc cca týden po předpokládané ovulaci jsem "testovala".  Nějaký limit 2 minuty na zobrazení jsem zcela záměrně ignorovala. Stále hledla co i jen malý stínek... Z věty... Já tam asi něco vidím... byl na prášky hlavně manžel. Neviděl tam nikdy nic a bylo to tak. Pak jsem se rozhodla jeden měsíc věnovat čas něčemu jinému - profesnímu, takže jsme se s manželem doma spíše míjeli. A pokusů bylo opravdu poskrovnu - i prsty jedné ruky jsou až moc. A zadařilo se!

Rada první : nedaří se? Tak se věnujte něčemu, co jste chtěla v životě, ale nestihla, nenašla odvahu. Až se podaří počít..už na to nikdy nebude čas (nebo alespoň v nejbližších několika letech).

Ze zkoumání čárky se stala závislost. Kupovala jsem testy a kontrolovala každý den. Když už nešlo o to, zda vůbec je, tak jsem zkoumala, zda sílí. Čárka sílila, rodina ze mě šílela.... Konto dostalo zabrat - v testech utopena minimálně tisícovka (myslím, že více než jedna). Lékárnici mě již vítali jako známou, já jim taky samozřejmě hned v euforii sdělila, že je to pozitivní a teď si to užívám...

První návštěva gynekologa: byla tam jen dutinka jinak nic nebylo vidět. Prý je brzo... Tak jsem šla za týden. Gynekoložka zkoumala pečlivě, já byla nervózní. Pak zavřela oči. V tu chvíli jsem myslela, že je po mně. Otázka jako - nepovedlo se, abort......(vystrašená z pročítání všech blogů, kde se to jen hemží podobným neštěstím).  Pak se na mě podívala a řekla ...jsou tam DVĚ!!!!!!!!!!!!!

Teď jsem zase koukala já. Dvě? Ježiš, co budu dělat? Tak jsme to za tepla volala manželovi. Sama jsme to neuměla zpracovat, takže jsme chtěla slyšet i jeho reakci. Spíše rozpaky, abych v tom nebyla sama. Chvíli mlčel v telefonu a pak řekl...Jsme to asi trochu přeťápli, co????  Manžel k nezplacení :-)))).

 

Zvláštnosti těhotenství:

Jsem "stará matka", snášela jsem to hůř než s dcerou. Rozhodně jsem byla méně pohyblivá.

 

Pálila mě pekelně žáha - kdykoliv. Řešila jsme to pitím alkalických nápojů jako nealko pivo, mléko. Hlavně v noci. Myslím, že pohled, co se skýtal sousedům z vedlejšího paneláku, jak v noci, ve tmě, osvícená pouze otevřernou lednicí chlemtám pivo z lahve, musel stát za to. Ale nepomáhalo to. Opravdu pomohlo až Renie. Škoda, že jsem ho nechtěla brát dřív. Zbytečná panika ve smyslu - hlavně žádné léky, aby to neublížilo dítěti.

 

Těhotenská rýma: díky prokrvení všeho i sliznice v nose a zvýšení krevního objemu o 50%, měla jsem věčně ucpaný nos. Nejhorší byl 3. trimestr. To jsem ležela chvíli na levém boku, chvíli na pravém boku. Okno v říjnu a listopadu v ložnici stále otevřené. Mně stále vedro. Manžel a dcera doma chodili v teplákách, tlustých ponožkách a spali i v mikině. Já košilka na ramínka a stále vedro. Kdo se pokusil zavřít okno, na toho jsem řvala jako pominutá.

Nakonec jsem si začala stříkat do nosu Olynth pro děti - nemoct se vyspat mi přišlo horší než ho použít omezeně  a v době, kdy jsou plody už vyvinuty. A dnes konstatuji, že žádné škody Olynth nenapáchal.

 

Oblečení: s dvojčaty vážně problém, co si koupit. Nakonec mi byly pouze a jedině lacláče z 90 let. Sice jsem vypadala opravdu děsivě, ale byly pohodlné.

Některé kousky, které jsem nakoupila,  jsem nakonec ani jednou neužila: džíny, které by mi byly malé asi i netěhotné (riziko internetového nakupování), kabátek na podzim (v té době jsem již z domu de facto vůbec nevycházela) apod. Nemá tedy smysl nakupovat předem haldy oblečení, až podle situace. Jinak je to opravdu bída s těhotenským. Většina maminek si prý jen povolí stávající oblečení případně nedopne, zapne pod bříškem. Pro nás, co jsme museli nosit těhotenské kalhoty  s pružným lemem snad od 6 těhotenského týdne, je to nepochopitelné. Nakonec jsem cenově nejlépe nakoupila v CA a HM v oddělení pro těhotné. Specializpované obchody mi přišly opravdu přemrštěně drahé (džíny za 2500 Kč považuji za nesmysl).

 

Skoro nulová pohyblivost : Nejhorší bylo, že jsem přes břicho velmi obtížně dosahovala do skříněk v kuchyni - na vypínač na lince v rohu už jen s vařečkou v ruce, do vany jsem lezla jen s pomocí (a byla vděčna za sedátko, co tam máme). Do auta vzdáleného 100 m jsem se valila 10 minut.

Pánev - rozestup u stydké kosti a rozvolnění vazů je mnohem zantelnější a pánev pobolívá ještě nejakou dobu. Říká se, že 9 měsíců trvá těhotenství a stejnou dobu trvá, než se tělo vrátí do původního stavu. Já souhlasím.

Pozorně jsme si prostudovala trendy v předporodní přípravě- tj. skoro každá nastávající maminka v dnešní době provede odstranění porostu na onom místě doma sama. Já se pokusila- nedokázala - ani břicho jsem nedokázala nadzvednout tak, abych se tam dostala:))))

 

 

Co jsem si užila

Na prvním místě musím zmínit kouzelný přístroj AngelSound. Je to bezpečný domácí ultrazvuk zachycující na dopplerovském efektu ozvy srdeční plodu. Narazila jsem na něj na internetové diskuzi a ihned zakoupila. Uslyšíte ozvy cca od 11 TT!!!!!! To je právě to období kdy pohyby ještě cítit nejsou, lékařským fonendoskopem nic není slyšet  a kontroly u gynekologa jsou á 1 měsíc. Nejhorší období nejistoty. Poslouchala jsem nesčetněkrát. Najít oba pány bylo těžké napoprvé, ale pak už to šlo raz dva - věděla jsem, kde hledat (na linii ochlupení, hluboko pod pupíkem). A slyšet tlukot srdíčka miminka (zní jako cval koníka) to je úžasné. Napoprvé jsme se s manželem rozbrečeli (on tvrdí, že mu něco jen padlo do oka :-)))). Obě srdíčka jsme si nahráli, a tak ke sbírce sono obrázků od gynekologa, máme i akustický důkaz - tlukot jejich srdíček.


 

 

Kontrola v prenatálním centru: většinou mají ultrazvukový obraz přenesen na více obrazovek - jednu velkou před maminkou ležící na lůžku. Úžasné je sledovat vše přímo a ne jako kdysi jen lehnout, stáhnout kalhoty, nechat si pojezdit sondou a slyšet: Vše v pořádku.. další.

V této souvislosti doporučuji zaplatit si 3D sono obrázek - podoba opravdu pak odpovídá :-)))). Někde dělají i přímo video, které Vám ze sono vyšetření dají na CD.  Opravdu dnes dříve než se miminko narodí, už máte první "poklady do sbírky".