Stolice a větry

11.05.2013 20:23

Stolice

Jsme na UM, takže naše stolice je ukázkové "piešťanské bahno" :-). Občas měli lehce nazelenalou - hnědo-zelenou - je to UM a délkou pobývání ve střevě. Není to popisovaná kritická brčálově zelená stolice z hladu. Pokud pije dítě, prospívá tak i nazelenalá stolice je ok.  My přebalujeme vždy v koupelně a rovnou myjeme v umyvadle. K základní předočistě používám nařezaný perlan - netkaná textilie (používají ho porodnice a je to optimální). Namáčíme ve vodě. Vlhčené ubrousky jsou přeci jen chemie a můžou při každodenním používání dráždit pokožku. Četla jsem, že perlan jako netkaná textilie jde vyprat a znovu použít. Někteří to prý i dělají. Potvrzuji, omylem jsem dva čtverce vyprala.  Ale nedělám to - považuji je stejně jako pleny za jednorázovou záležitost. Cena je příznivá (kupuji 200 čtverců 50x50 cm za cca 500 Kč , každý čtverec řežu na 6 menších dílků - je to praktické pro manipulaci a na jedno "utření" spotřebuji cca 4-5 dílků. Balení mi vydrží cca 3 měsíce při spotřebě na dvojčata. A hlavně jsem zjistila, že se s perlanem dobře doma uklízí jako hadrem - jednorázovým např. koupelna a dobře se myjí i okna.....

 

Teď již přidáváme příkrmy - zeleninové, masovozeleninové. Stolička je díky bohatě obsažené mrkvy v příkrmech  hnědorezavá a značně tuhá. V podstatě je to jeden velký bobek. Trochu měli chlapáci ze začátku zavádění příkrmů problémy - trávicí trakt si zvykal, ale po cca 1 týdnu je již stolice opět pravidelná. Z bahna je pevný bobek, ale ten puch je opravdu děsivý......

 

Větry - každá rada drahá. Vyzkoušeli jsme snad vše.

Sab simplex - nám moc nezabral. Dávali jsme do mléka - na kapání do pusy nemám trpělivost. Je to stejný běs jako dát kapky Vigantolu- dítě se kroutí a křičí a já kapu všude možně jen ne do pusy....

Baby calm- tinktura z rostlin a koření - hodně aromatická, olejová, ředí se vodou. Nesedla nám - hodně po ní jeden chlapeček ublinkával.

Infacol - zatím u nás nejlepší - hustější sirupovitá konzistence. Kapátkem dávkování přímo do pusy potřebnou dávku před každým jídlem.

Probiotické kapky Bio Gaia - koupili jsme a kombinovali s Infacolem. Mám pocit, že to byla šťastná dvojkombinace. Nicméně cena za 10 m Bio Gaia kapek je opravdu děsivá: 650 Kč.

Rektální rourka - taky jsme zkusili - v akutní bolesti pomůže - podráždí konečník a střevo, které se dá více do pohybu. Odejdou větry a někdy i stolice. Neřeší ale preventivně problém.

Chování - pomáhá. Nejvíce když držím chlapečka v náručí a hopsám s ním na gymbalu. To zabírá skoro na všechno.

Cvičení nožkami - jemně přitahovat - přitlačovat kolínka k bříšku - jako když cvičí žábu. Obě nohy najednou a pak po jedné. Nožky ale násilím nikdy nenatahovat až do rovna (miminko má přirozeně pokrčené nožky v kyčlích i kolínkách)! Pomáhá a jednak se miminko učí úlevnou polohu - když bolí břicho zaraženými větry - poloha s pokrčenými koleny pomůže každému.

Prevence - nechat vždy co nejvíc odbrknout po jídle. Miminko spolyká vzduch nejen u jídla, ale i u pláče a podobně. Dobře lze odbrknout (spíše dodatečně po určité době než bezprostředně po jídle) v poloze na tygříka nebo na bříšku. Miminka, která neoblibují polohu na bříšku na podložce, položte si na svou hruď a břicho, když jste v polosedě - pololehu např. na gauči. Moc dobře to tolerují skoro všechny - i ti naši lenivci :-))). Polohu na břichu odmítali skoro hystericky do 4 měsíců.

Trápení s větry může trvat různě dlouho - první vrchol kolem 3 měsíců - druhý pak u přechodu na příkrmy. Chce to jen pevné nervy. A jedna vlastní zkušenost - dokud budou trvat větry - už nikdy, ale opravdu nikdy nepůjdu do davu lidí. Byla jsem takto pyšně na prvního května na Petříně (prvomájový průvod za minulých dob hadr) a jeden z pánů dostal zrovna bolení břicha. Nepomohlo nic, ani mléko, ani náruč. Ječel tak zoufale a dlouho, že jsem po zbytek dne neslyšela na levé ucho. Horší ale bylo, že nebylo kam s ním "uniknout" a stala jsme se tak vhodnou atrakcí pro proudící Pražany. Po 10 minutách naprostého zoufalství, kdy jsem opravdu se modlila  a přála si být někde jinde, než spalována pohledy kolemjdoucích  typu...Co je to za matku? Co dělá tomu dítěti že tak řve? .... manžel rozhodl. Mě poslal s ječícím jedním pánem v náručí k autu zkratkou po schodech a sám běžel (opravdu běžel) s kočárem - tankem a druhým pánem do kopce po klikaté cestě rovněž na parkoviště. Druhý pán z té jízdy oněměl a přestal plakat (tomu říkám varianta filmu "Rychle a zběsile" pro kojence a batolata). Oba dva jsme fofrem usadili do sedaček, kočár nacpali do kufru a mazali pryč. Pánové do 5 minut usnuli jako špalek a doma se probudili s obrovským úsměvem a otázkou v očích... Cože? Už jsme doma????  A proč????

 

V 6. měsících se točíme na břicho a zpět zcela bez problémů, občas se snažíme si strčit kolena pod sebe,  ale co je nejdůležitější - opustil nás zřejmě díky více pohybu a posílení svalů břicha i problém s větry. Jednoho dne jsme zkusmo nedali Infacol a už jsme se k tomu nevrátili. Takže jen vytrvat - i tento problém má svůj zdárný konec.