Papíry po porodu

04.06.2013 13:08

Vzhledem k tomu, že v posledních dnech a týdnech před porodem je vše nanejvýš hektické, doporučuji pečlivou přípravu všech dokumentů co budete potřebovat předem. A to i proto, pokud vše bude zařizovat novopečený tatínek, bude toho na něj moc a nebude vědět kam dřív skočit. Já jsem manželovi připravila někdy kolem 8. měsíce přehlednou tabulku s tím, co musí zařídit až chlapečci přijdou na svět. Samozřejmě jsem ji s ním prošla, vše vysvětlila, a až do porodu se starala jen o to, zda nezapoměl, kde to lejstro má. No a v porodnici, když jsem po něm chtěla onen papír abysme se domluvili jak to bude obíhat, neboť někde jsou ty lhůty opravdu krátké, tak mi sdělil, že ho ztratil.......

 

Obecně - mateřská dovolená u dvojčat je ze zákona 37. týdnů. Počítá se de facto zpětně s ohledem na skutečný termín porodu. Zaměstnavateli odevzdáte papír s nástupem na mateřskou a po narození dětí už předá tatínek jen kopie rodných listů obou dětí. Vše ostatní zařídí zaměstnavatel a správa sociálního zabezpečení, již bez nutnosti do toho vstupovat. Současně je dobré, aby tatínek předal obě kopie rodných listů své mzdové účtárně  a mohl hned uplatňovat slevu na dani z výplaty.

Rodné listy vystavuje matrika - většinou stačí v porodnici odevzdat papíry sestře, tá dá matrikářce a za tři dny si vyzvednout rodné listy dětí na matrice příslušné k místu narození.

Pak je důležitá zdravotní pojišťovna - miminko po narození má automaticky zdravotní pojišťovnu maminky a je nutno to do 8 dnů od porodu změnit nebo potvrdit.

Trvalé bydliště - automaticky dítě dostává trvalé bydliště v trvalém bydlišti matky. Zase je nutno v případě, že bude mít dítě jinde trvalé bydliště, změnit toto na příslušném městkém úřadě.

Samozřejmě nahlášení odpadů - podle trvalého bydliště.

Zdravotní dokumentaci dětí při propuštění předat vybranému dětskému lékaři - do 24 hod. On zase do 24 hod. provede návštěvu u vás doma - návštěva je hrazená jako výkon ze zdravotního pojištění a v tomto případě indikovaná jako postup lege artis, takže by něměl chtít abyste s miminky šli vy k němu.