Očkování

05.10.2020 20:30

 

Nebudu se rozepisovat o povinném očkování. Já osobně patřím k zastáncům očkování a nechci vést polemiky. Jako zdravotník jsem si vědoma možných důsledků zanedbaného očkování, zejména při dnešním způsobu cestování i s opravdu malými dětmi. O zfalšované studii s autismem, která je notoricky známá, se již ani nezmiňuji.

 O čem ale chci psát je výběr očkování, kterými jsme doplnili to povinné u našich tyranů

1. Pneumokok - vybrali jsme Prevenar neboť měl širší spektrum kmenů, presně 13 sérotypů pneumokoka, proti kterým je zaměřen, na rozdíl od Synflorixu (má 10 sérotypů pneumokoka - a  ani to není to málo). Ale není to z hlediska ochrany velký rozdíl.

2. Meningokok typu B - očkovací látka je nová a mnou velmi očekávaná. Meningokok způsobuje infekce mozkových struktur a co je nejhorší - průběh může být rychlý, zpočátku maskovaný příznaky jako je respirační infekce a než s epotvrdí diagnoza je pozdě. A často je průběh onemocnění velmi závažný buď s trvalými následky anebo těmi nejhoršími následky. Meningokok typu B je v střední Evropě nejčastějí se vyskytující, bohužel očkovací látka dlouho nebyla. A když konečně se objevila - my nezaváhali. Proti meningokoku typu A, C, W, Y existuje spojená vakcína a tu plánujeme až když budou zlosyni v adolescentním věku kde je zase vyšší riziko, že s ohledem na ocicmávání v kině a cestování za dobrodružstvím mohou být v riziku těmito typy infekce.