Běžné dětské infekce

05.10.2020 20:10

V průběhu prvních tří let jsou respirační infekce zcela běžné. Dítě nemá ještě vyzrálý imunitní systém a tak každá infekce se projeví. Na druhou stranu tím, že je imunitní systém trénován, zlepšuje se jeho odpověď a v budoucnu bude lépe reagovat. Vyšší výskyt běžných infekcí je pak následně vždy když dítě vejde do nového kolektivu jako školka, škola... Většina infekcí je banálních , virového původu. Takže antibiotika jsou zcela zbytečná, a stačí srážet teplotu  a zajistit pitný režim a krmení.

V případě teploty doporučuji Ibalgin sirup - ten nám vždy zabral. K pití klidně i chladnější nápoj - džus  s ledem, pomalu popíjet. Ochladí dítě i vnitřně. V nejhorším případě jsou osvědčeny i zábaly - ale voda by měla mít min 16 st - aby nebyl teplotní šok a nevyvolay se febrilní křeče.  Při jakékoliv teplotě stoupá bazální metabolismus a je nutno doplňovat potřebu energie. Ideální tam kde jsou rychlé curky jako například piškoty.

My jsme prodělali běžné respirační infekce, spálu, plané neštovice, infekci ruka-noha-ústa.

S ohledem na propojení středního ucha s nosohltanem - jsou v tomto období i četnější záněty středouší. Teplota rychle stoupá a po prasknutí bubínku teplota zase rychle klesne. Doporučuji ale vždy konzultovat s ORL lékařem, aby bylo ouško kontrolováno a pak se zamezilo pozdější nedoslýchavosti.