Nástrahy

25.10.2020 20:09

Zvýšená mobilita přinesla několik poznatků:

1. Všechny úchyty v kuchyňské lince jsme demontovali.  Hlava zlosynů byla přesně v té nebezpečné výšce a kuchyně byla velmi oblíbené místo. Úchytky byly drahé a dizajnové. Říkali jsme si, že jednou se k nim vrátíme.... Nejdřív jsme místo nich dali spletené jutové provázky. Trhali se po čase a nikomu s enechtělo znovi a znovu vyrábět. Nyní máme kožené bytelné úchyty a jsme spokojeni. Úchyty jsme nekupovali - udělala jsem je z normální hlazenice o šířce 3,5cm koupené v jednom obchodě s mimo jiné jezdeckými potřebami. V celé kuchyni to vyšlo na 500 Kč i s rezervou do budoucna.

2. Do všech elektrických zásuvek narvali chrániče a to i přes to, že máme speciální chráněné zdířky. Jistota je jistota.

3.Chrániče rohů na rohy polic doporučuji zhora i zespodu na jeden stejný roh....když dáte na jednu stranu, věřte se se naprosto nepředvídatelnou náhodou uhodí do nechráněného rohu.

4. Pojistky proti otevření dejte nejen na zásuvku s nožemi a příborem, ale na všechny šuplíky, které dokáže otevřít. Nejde ani tak o jejich obsah jako o to, že spousta šuplíků má dojezdy a děti si tam přivřou prsty . Šuplík jim tu ruku prostě vtáhne.

5. Vaření - vše, včetně kávy, čaje, hrnců atd jen do vzdálenější poloviny kuchňyské desky. Klidně si jí přepůlte elektrikářkou izolační páskou. Jako fotbalové hřiště. Je to jen o zvyku. Vždy posunout dozadu. Cokoliv a vždy! Je to opravdu jen o zvyku.

6. Zábrany- rozpíratelné a nastavitelné zábrany ku schodišti - nahoře i dole. A pak velmi doporučuji tuto zábranu i do kuchyně - do dveřního otvoru. Lepší je zábrana než vždy zavírat dveře. Zvláště když máte ohlídat víc dětí zda někomu zrovna nevězí něco mezi panty dveří (noha, ruka, plyšák...).  V této souvislosti pozor i na dolní hranu dveří... dětská noha tam může uvíznout....

7. Zapomeňte na soukromí a klíče ze všech dveří vybrat a uskladnit na nedostupném místě. A současně se ujistěte, že  zamykání např. na WC a koupelně dokážete otevřít zvenku. Sprchování se s otevřenými dveřmi když vás velmi zaujatě pozorují dva páry očí Vás naučí provést hygienu v rekordním čase a tajně budete snít o chvíli, kdysi zase dáte klidnou a dlouhou koupel, hlavně osamotě.

8. Trénink udržení osobní hygieny- tj. vyprazdňování. Jeden poznatek ... když se začne uchylovat do ústraní aby opět uložil svou nálož do kalhot, je to na dobré cestě.... Vyhledávání soukromí je jednou ze známek, že si uvědomuje co činí. Nutno jen vytrvat.... U nás byl oblíbený zahradní domek (adaptovali jsme ho pro chov kuřat) a celý zelený pás vzrostlích tůjí...pokáceli jsme je. Jsem ráda, že třeba se neschovávali do sklepa...asi bych musela zbořit dům :-):-). Ale jinak to byl opravdu běh na dlouhou trať. A jedna super vychytávka : na čůrání jsme koupili plastové pisoáry ve tvaru žáby. Mají přísavky na zadní straně a jsou bez odtoku. Takže se dají nastavit přesně podle výšky a po vykonání jsme je jednoduše vylili. My je měli přilepené na podumyvadlové skříňce v koupelně. Nemuseli tedy manipulovat se záchodovým prkénkem ani provádět experimety  s obsahem záchodové mísy. Tím se naučili čůrat ve stoje, což pak usnadnilo i míření do wc v pozdější době. 

pro inspiraci https://www.darekvakci.cz/apt-detsky-pisoar-zaba-zeleny?gclid=EAIaIQobChMIzN3A577Q7AIVzu5RCh1RUQt8EAQYASABEgLMs_D_BwE